“DEN SOM VÅGAR

 

VILA MEST,

 

ÄR DEN SOM

 

VINNER LOPP”

Det låter som en svordom i kyrkan. En toppcyklist måste väl prestera i alla lägen, i träning såväl som på lopp. Inte enligt Tommy Prim. Och han borde veta vad han talar om. Tvåa på Giro d Italia två gånger och fyra två gånger. Detta under 6 aktiva år i Italien. Ett cv som heter duga.

Det handlar om att disponera sina lopp och sina krafter. Med en hård 20-milare i benen borde det vara motigt att nästa dag sätta sig på cykeln och kör nya 20 mil, eller i backar med 8-10% lutning. – Man ska älska att ge sig på en brant backe säjer Tommy. Efter ett giro på 400 mil var det ändå en ganska snabb återhämtning. Några veckors ledighet och sen på det igen. Säsongen slutade i oktober för att gå igång i februari. 

  Det var i CK Wano det började på allvar. Efter 6 år i wano-tröjan med SM-guld i bagaget och lagtempo i OS 78 var det dags för nya utmaningar och klubbyte. Med IF SAAB i Linköping tävlade han både i landslaget och i klubblaget. Teamet gav sig ut i Europa och vann nya segrar. I Bergamo vann Tommy en etapp i BabyGirot, mitt framför ögonen på sportdirektören Ferretti, Bianchi, som gillade vad han såg.

   1979 ställde Tommy och Alf Segersäll upp i BabyGirot (sedan 2009  Girobio – Giro Ciclistico d’Italia)– ett amatörlopp för cyklister under 25 år, med Giro d Italia som förebild. Segersäll hade gjort en kraftfull come-back efter ett benbrott något år tidigare och vann loppet medan Tommy Prim plockade hem två etapper.

     Och nu satte det fart på allvar. Nu stod Tommy på startlinjen i Giro d Italia. – Man visste på förhand vilka som skulle slåss om de 5 första platserna, och dit hörde jag. Fyra första året var godkänt. Nu var han etablerad och 1981 gick han in som tvåa i Girot efter Giovanni Battaglin. Man hade ett bonussystem på den tiden som gav poäng efter resultat under tävlingen. Battaglin hade skrapat ihop fler bonus poäng och med en tidsskillnad på 38 sek till förstaplatsen efter 400 mil tog Tommy hem andraplatsen. – Jag var nog lite för juste ibland och hjälpte till mer än tänkte på mig själv. Och det straffade sig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Året därpå var det dubbelpunktering som satte stopp. Ett  grusavsnitt i Monte Grappa förstörde dagen. Servicebilarna hade svårt att hänga med på de smala grusvägarna och när hjulen väl var bytta och klungan var upphämtad räckte inte kraften till spurten i sista kullen. Tvåa igen.

Under de resterande 4 åren tog han hem ytterligare två fjärdeplaceringar. Vilket resultat.

1986 blev det en liten schism med ledningen. Tommy var bokad för Postgirot i Sverige. Ledningen ansåg att han skulle köra Schweiz runt istället. Där skiljdes både åsikterna och vägarna och Tommy med familj tyckte det var dags att dra hemåt. 

-Jag gillade att köra i berg. Knut Knudsen, norrmannen, lärde mig tekniken utför – Välj de du ska ta rygg på som du vet är bra utför. Lägg dig 10 meter bakom. Trampar dom på i en kurva är det bara att hänga på. Vinglar dom lite är det tecken på att dom bromsar. Bromsa. På så sätt utnyttjade man den framförvarande.

Men det var inte alltid goda dagar. I Paris-Nice 82 hade han vunnit en etapp. Dagen efter var han med i en utbrytning. I en brant kurva tog det stopp. Rakt in och över en mur. -Jag kände efter att ben och armar  var ok. Lite skrapad i ansiktet. Klubbdirektören Feretti kom ner och hängde över honom. -Varför blundar du, undrade han oroligt. – Det finns inte så mycket vacket att titta på. Detta skrev Feretti också om i sin bok med ett leende i mungipan. 

Cykeltokiga Italien älskar sina champions. Varje år bjuds Tommy in till Bergamo för att cykla Pedala coi Championi, ett motionslopp där man får cykla i grupp tillsammans med exproffs. En runda på 17 km. Intäkterna går till välgörenhet

Nu vill Tommy göra något liknande. En Pedala coi Varbergs Sommargiro kanske? Och erbjuder en grupp på max 20 att cykla med honom under den korta sträckan – 68 km. Inga fartkrav, generösa depåbesök, mycket prat. 68 km njutningscykling med ett exproffs.

Här gäller det att hänga på låset. Vi släpper dessa specialbiljetter den 4 juli. Det kostar 300:- extra utöver startavgiften. Summan går oavkortad till prostatacancerfonden.

ANMÄL DIG TILL “CYKLA MED PRIM”

info@varbergssommargiro.se. Skriv PRIM i ämnesraden. När du fått besked från Varbergs Sommargiro att du är antagen i gruppen Swischa   300:- Märk: Cancerfonden Varbergs Sommargiro 2023.

1. TOMMY PRIM

2. Tommy Prim, Bernard Hinault och Lucien van Impe 1981

3. I Malgrate utanför Lecco /Bergamo möter Tommy en gammal bekant från tävlingsåren – Roberto Maggione och hans hustru Nadia Pizzo. Maj 2023