När Mattias Reck cyklade
Varbergs Sommargiro

DENIA, norr om Alicante, precis vid kusten, ett paradis för turister under vår, sommar och höst. 

 Men nu är det vinter. Även då kan man ha en behaglig tillvaro. Utom för ett gäng som är där för stenhårt jobb, långt från glamoren vid kusten. För bara några kilometer in i landet reser sig bergen med slingrande stigningar, branta kurvor och till och med snö under årets kallaste månader. 

Trek-Segafredo-teamet är på träningsläger coachade av Mattias Reck. 28 män och 13 kvinnor från världseliten, många med Giro d´Italia och Tour d Frans i sitt tävlings-cv, trimmas av sin coach. 

Den som trodde att cykeltränarens roll är att som en demonregissiör med piska få dem att ta ut sitt yttersta, tror fel. Det är mycket mer komplicerat än så. Här handlar det om att få cykelmotorn – dvs människan – att fungera på alla plan. Fysiskt, mentalt, socialt. Mätinstrument och datorn är en viktig del i att hitta deras styrkor och svagheter. 

Till det kommer en mängd uppgifter för tränaren, som planering, mediakontakter, organisering och överhuvudtaget se till att allt flyter på för cyklisterna. Att vara proffstränare är verkligen ett proffsjobb.

 

 

 

 

 

Men som alla proffs behöver även tränaren återhämtning.

Något år har Mattias därför valt att cykla Varbergs Sommargiro. Det var då kammen växte på ungtupparna. Nu skulle dom visa var skåpet ska stå. Nu skulle dom visa ”gamlingen” Reck att det finns återväxt i svensk cykling. 

Så ut på långa banan 11 mil och trampa på. Depåstopp hanns inte med, inte ens den lyxiga på Ästad Gård. Dvs för alla utom Mattias Reck. Bromsa in, av cykeln, fram till bordet med godsaker. 

Ryktet hade nämligen nått Reck att här vankades det ostkaka. Vad är väl cykling mot ostkaka? Så han tog tid på sig och smaskade på godsakerna, medan tupparna försvann bakom första krök.

Kanske hade han tagit med sig kunskapen om kroppen. Att den mår bäst av balans mellan påfrestning och vila, hårt tempo och återhämtning, forcerade pass och lugna njutningstempon. 

Kanske lärde sig ”Giro-konkurrenterna” något den dagen. Att proffs som Mattias Reck också unnar sig en ostkaka ibland. 

MATTIAS RECK

Tränare för Trek-Segafredo

Huvudtränare på Guided Heros

Skidtränare för Ida Dahl och Max Novak

Föreläsare för cykelklubbar och motionärer

Driver företaget:

GUIDED HEROS AB

https://www.guidedheroes.se/coacher/