När Niklas Gustavsson bytte spår fick Sommargirot bli nya hemma-arenan

UKY – United Kingdom Youth – cycling – startades av Glenn Magnusson och formel 1 världsmästaren Nigel Mansell. Idén var att stödja ungdomar med problem i England. Mansell ville att hans donerade pengarna skulle göra verkstad och utveckla verksamheten. -Det var mina bästa år som proffs säjer Niklas Gustavsson, som cyklade för UKY under tre år. Han var stationerad bla på Jersey Island och turnerade i hela Europa med sitt välgörenhets-team. 2013 lämnade han stallet för engagemang i Firefighters i Uppsala.

NYTT SPÅR

Någonstans på vägen valde han att inte satsa fullt ut på proffslivet på högsta nivå. – Man blir ett verktyg i händerna på sponsorer och det passade inte mig. Så jag valde Varberg och familj istället. 

Karrären började i CK Wano som MTB-cyklist. Och först som 19 åring valde han landsvägscykling istället med Glenn Magnusson som mentor. Denne lockade över honom till Wales där han fick känna på taktikspelet, långa träningsrundor men också lagkänslan och samhörigheten. Nästa steg var UK Youth som tidigare berättats.

 

 

 

 

 

Efter engagemang i projektet Tre Berg, där han arbetade främst som mentor för yngre, lovande, valde han att sluta helt med cykling på hög nivå och återgick under en period till elektrikeryrket och en period som anställd på Specialized.

Tomas Emanuelsson på Erlans Cykel och Sport hade en tid haft ögonen på Niklas, som en möjlig efterträdare. Och på den vägen är det, även om inte alla delar fallit på plats. 

TÄVLINGSLUSTEN GÅR ALDRIG UR 

Och Niklas koppling till Varbergs Sommargiro då? – Även om Girot inte är någon tävling ställde vi upp med ett gäng under 4 år. Och när ett gäng hungriga cyklister kommer ihop blir det interntävling, något annat är inte att vänta. Niklas tog hem trofén två år och blev två under de andra åren. Men som sagt, Girot är ingen tävling, men ingen kan förbjuda att kammen växer där i täten och att det inte hålls igen precis.

Tack Niklas för att du stannar i Varberg och ofta glider runt på Sommargirots vackra banor. – Jag bara älskar att cykla, framför allt på girots slingor som är både vackra och delvis krävande.